środa, 11 lutego 2015

Najlepszy przepis na ciasto do pizzy

Przepis na pyszną domową pizzę, nie tą prawdziwą włoską, ale taką która zachowuje włoski rozsądek i spełnia polskie wymagania :) Ciasto z mojego przepisu jest chrupkie, spód jest dość cienki, a brzegi puszyste. Do sosu pomidorowego wykorzystuje dobrej jakości pomidory z puszki lub passatę np, CIRIO lub VALFRUTTA, a w sezonie dojrzałych, pysznych pomidorów z własnego ogródka :) Nie gotuję sosu, dodaje około 3-4 łyżki pomidorów na spód, tak aby ciasto było równomiernie pokryte sosem, ale nie za dużo, by rozmoczyć pizzy. Ważna kwestia to dodatki. Należy zachować umiar w ich ilości na jedną pizzę. To powinna być pizza z dodatkami, a nie na odwrót. Ciasto powinno móc utrzymać ciężar dodatków, tak by nie łamało się lub nie opadało podczas jedzenia. Liczy się również umiar w rodzaju. Tak naprawdę najlepsze pizze opierają się na 3 dodatkach.
I na koniec pieczenie :) Aby uzyskać w domu najlepsze warunki do pieczenia pizzy, pieczmy ją w najwyższej temperaturze jaką mamy dostępną w piekarniku. Pizzę najlepiej umieścić trochę poniżej środkowej półki piekarnika, lub ewentualnie na środkowej. To zapewni nam najlepsze wypieczenie w warunkach domowych. Nie umieszczajmy pizzy na skrajnie górnej lub dolnej półce, bo albo przypalimy spód, albo dodatki.

Składniki na 2 blaszki pizzy o średnicy 29cm
  • 350g mąki pszennej tortowej
  • 30g drożdży
  • 275ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Dodatkowo:
  • sos pomidorowy: 1 dobrej jakości puszka pomidorów krojonych lub 400ml passaty, odrobina oliwy z oliwek, szczypta soli, 1/2 łyżeczki oregano lub listki świeżej bazylii
  • mozzarella
  • ulubione dodatki (warzywa jak najcieniej pokrojone (aby puściły jak najmniej wody)
Drożdże wymieszać w wysokim kubku z ciepłą wodą, dodać cukier i 2 płaskie łyżki mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę. Wyrabiać ciasto przez min 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 1 i 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wstrząsnąć, przykryć, aby nie wyschło i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc (ciasto wyjęte z lodówki jest bardziej elastyczne i lepiej się rozklepuje, pizzę można również robić od razu bez przechowywania w lodówce).

Na 20-30 minut przed pieczeniem, rozgrzać piekarnik na maksymalną temperaturę.

Blaszki posmarować olejem- dobrze natłuścić brzegi.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą część rozpłaszczyć na blacie obsypanym mąką, przerzucić na dłoń, przerzucać z jednej na drugą, pozbywając się nadmiaru mąki i powiększając średnicę placka. Wyłożyć na blaszkę, dłonią wyrównać ciasto, a opuszkami palców wycisnąć brzegi pizzy. Rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć listki świeżej bazylii, rozsypać ser i wyrównać, lekko docisnąć ser przy brzegach pizzy. Ułożyć resztę składników. Piec przez około 8-12 minut, aż brzegi będą wyraźnie zarumienione, a ser będzie miał ciemno brązowe plamy.

Smacznego! 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz