niedziela, 24 marca 2013

Sałatka Nicejska

Klasyczna francuska sałatka z zielonej fasolki szparagowej, pomidorów, sardeli i tuńczyka. Do jej wykonania można również wykorzystać młode ziemniaki, a latem doskonale smakuje w połączeniu z innymi sezonowymi warzywami. Do sałatki najlepiej nadaję się młoda fasolka szparagowa lub fasolka typu mamut, której ilość w sałatce można zwiększyć pomijając dodatek sałaty rzymskiej. Sałatka jest bardzo pyszna, sycąca i bogata w smaki :) 

Składniki (2 porcje):
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • 100g zielonej fasolki szparagowej 
  • 1 mała cebula czerwona 
  • puszka tuńczyka w kawałku- odsączonego 
  • 8 pomidorków koktajlowych 
  • 4 fileciki z sardeli (anchois)
  • 8-10 czarnych oliwek 
  • 2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo 







Sos:
  • 2 łyżki białego octu winnego 
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy (np. dijon)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • sól, biały pieprz 

Sos: Wszystkie składniki ubić trzepaczką na kremowy sos.

Fasolkę umyć w zimnej wodzie, oderwać końce i jeśli jest usunąć łyko. Wrzucić na gotującą się wodę i gotować przez około 5 minut, odlać na sitku, przelać zimną wodą, dobrze odsączyć i pokroić na pół. Ugotowana fasolka szparagowa powinna być miękka i lekko krucha.  Pomidory pokroić na pół, cebulę obrać i pokroić w talarki.

Na talerzach ułożyć sałatę rzymską, fasolkę, czerwoną cebulę i pomidorki. Dodać połówki jajka, położyć fileciki anchois. Posypać czarnymi oliwkami. Na wierzch położyć po kawałku tuńczyka. Polać sosem i podawać.

Smacznego!



 

2 komentarze: