niedziela, 24 marca 2013

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy to najprostsze w przygotowaniu ciasto, dlatego czas, który można zaoszczędzić na robieniu wypieku warto poświęcić na dekorowanie wielkanocnego mazurka. Super zabawa gwarantowana :) 

Składniki :
  • 300g mąki krupczatki pszennej
  • 180g masła 
  • 2 żółtka 
  • 100g drobnego cukru ( lub cukru pudru)

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej ( krówkowej lub słodzonego mleka skondensowanego*)
  • płatki migdałowe 
  • suszone morele 



 *w przypadku skondensowanego słodzonego mleka niegotowanego  puszkę z mlekiem należy wstawić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. 

Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i posiekane masło. Rozcierać i gnieść przez kilka minut, następnie dodać żółtka i 2 łyżki zimnej wody. Ugniatać, aż powstanie bardzo plastyczne ciasto. Uformować kulę, zafoliować i włożyć do lodówki na godzinę.

Wyciąć duży prostokąt z papieru do pieczenia, rozwałkować na nim ciasto. Od dna blaszki (30cm x 21cm) odrysować nożykiem prostokąt (ciasto jest bardzo plastyczne, braki po bokach, można dolepić odciętym ciastem). Resztę ciasta wykorzystać do ozdoby mazurka. Ciasto nakłuć widelcem przełożyć na blachę do pieczenia lub wsadzić do blaszki. 

Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ciasto około 20  minut, aż się zarumieni.

Masę kajmakową rozsmarować na mazurku- można ją wcześniej delikatnie podgrzać na wolnym ogniu, aby była bardziej płynna. 

Udekorować morelami i płatkami migdałowymi. 

Smacznego! 







16 komentarzy:

  1. Pięknie udekorowany, aż szkoda zepsuć taki obrazek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie szkoda, za kilka dni pieczemy następne :)

      Usuń
  2. Pięknie wygląda i smakuje tak samo









    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie ozdobiony, aż szkoda go jeść taka uciecha dla oka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Udekorowałaś go cudnie, ogromnie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczny mazurek, mam zamiar upiec podobny i mam pytanie, czy spód nie jest za słodki jak do kajmaku? Czy mogę spokojnie odjąć trochę cukru? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie nie był za słodki, smakował jak kruche maślane ciasteczka (użyłam masła śmietankowego), w dodatku w moim są fragmenty bez masy kajmakowej i do całego mazurka użyłam tylko 1/2 puszki :) Jednak jeśli obawiasz się, że będzie zbyt słodki oczywiście możesz odjąć trochę cukru :)

      Usuń
  6. dekoracja świetna, kiedyś ściągnę ;)

    OdpowiedzUsuń