niedziela, 3 lutego 2013

Spiced Chicken, czyli kurczak z kabaczkiem, czerwoną cebulą i kaparami


Pieczony kurczak doprawiony czerwoną pastą curry, marynowany w soku z pomarańczy, pieczony z kabaczkiem i czerwoną cebulą. Świetny pomysł dla wszystkich, którzy lubią orientalne smaki oraz dobrze doprawione pieczone udko:)

 Składniki:
  • 2-3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 4 udka z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • 500g kabaczka lub dyni (obranej i pokrojonej w grubą kostkę)
  • 5 czerwonych cebul
  • 2 łyżki kaparów
  •  Sól, pieprz
 

W misce mieszamy pastę curry z wyciśniętym sokiem z pomarańczy oraz sprasowanym czosnkiem. Wkładamy kurczaka do powstałej marynaty i odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce.*


Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do naczynia przekładamy pokrojony w kostkę kabaczek i ćwiartki cebuli solimy oraz pieprzymy warzywa. Na wierz układamy wyjętego z marynaty kurczaka, polewamy całość marynatą. Delikatnie mieszamy tak, aby wszystko było poryte sosem. Całość posypujemy kaparami.

Pieczemy ponad godzinę od czasu do czasu mieszając, aż do momentu, gdy kurczak będzie miał złocisty kolor.


Podajemy z ryżem. 


Smacznego! 


*Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku mięsa proponuję zamarynować kurczaka dzień wcześniej, aby dokładnie przeszedł smakiem. 

 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz