czwartek, 7 lutego 2013

Spaghetti alla puttanesca

Pomysł na makaron, który jest nie tylko interesujący ze względu na smak, ale budzi duże zainteresowanie również ze względu na nazwę, otóż putanesca, znaczy tyle co ... panienka lekkich obyczajów.  Prawdziwe spaghetti alla putanesca musi być przede wszystkim pikantne, stąd w jego skład wchodzą: kapary, anchois, ostra papryczka (peperoncino), pomidory, czosnek i oliwki. Smak nieprzyzwoicie kuszący i grzechu warty!


Składniki (2 porcje):
  • 200g makaronu
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 12 oliwek czarnych
  • 12 oliwek zielonych
  • 12-16 kaparów (wcześniej namoczonych)
  • 8-10 filecików anchois
  • 1-2 ząbki czosnku (sprasowane)
  • 1/2 papryczki (peperoncino) lub kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • Sól, pieprz



 

Dodatkowo:
  • Parmezan 
  • Natka pietruszki dodatkowo do dekoracji  


Na wolnym ogniu rozgrzać patelnię, wlać oliwę z puszki od filetów z anchois, a następnie dodać fileciki, smażyć energicznie mieszać tak, aby fileciki jak najdrobniej się rozpadły. Dodać czosnek, papryczkę, a następnie wlać pomidory, dodać oliwki i kapary. Całość dusić chwilkę, doprawić pieprzem i kilkoma kroplami tabasco (jeśli nie dodaliśmy papryczki). Posypać natką pietruszki. 

Do dużej ilości osolonej wody wrzucić makaron, ugotować al dente.

Ugotowany makaron przerzucić do sosu dokładnie wymieszać i przekładać od razu na talerze. Posypać natką pietruszki i świeżo startym parmezanem. 

*Anchois są bardzo słone dlatego przed posoleniem należy koniecznie spróbować sosu

Smacznego!  



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz