Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka (lub maślanki)
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko
- szczypta soli
Polewa:
- 180g gorzkiej czekolady (posiekanej)
- 120 ml śmietanki 36% (double cream)
- 1½ łyżka cukru
- 1½ łyżki syropu klonowego (lub miodu)
Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól (wszystkie suche składniki). Wlać mleko, dodać olej i ekstrat z wanilii. Całość miksować na wolnych obrotach 2 minuty, dodać jajko, ubijać kolejne 2 minuty. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blaszkę w kształcie serca lub okrągłą o średnicy 20 cm wysmarować olejem lub masłem, wysypać mąką (tak, aby tylko pokrywała tłuszcz-nadmiar mąki odsypać). Ciasto przelać do formy i piec 30-40 minut do suchego patyczka.
Studzić na kratce.
Polewa: Cukier, śmietankę i miód zagotować, zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną czekoladę NIE MIESZAĆ! Zostawić na 5 min i wymieszać drewnianą łyżka, aż powstanie jednolita masa.
Gdy ciasto ostygnie postawić na blaszkę z kratką, polewać od środka czekoladą, tak aby spływała po cieście, boki wygładzić nożem.
* Polewę można wylewać stopniowo, jeśli coś zostanie to po wystygnięciu masy, pozostałą częścią można robić wzorki lub tzw. freski mezgi :) Jeśli pozostała masa będzie już zbyt twarda należy podgrzać ją kilka sekund w mikrofali. Można także do wzorków użyć polewy, która spłynęła do blaszki. Masa jest bardzo plastyczna więc można kombinować na różne sposoby.
** Jeśli nie mamy formy w kształcie serca, ciasto pieczemy w okrągłej tortownicy, ścinamy boki i robimy serce. Ja przekroiłam ciasto na 4 i zrobiłam 4 małe serduszka zamiast 1 dużego.
Smacznego!
Obłęd.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńO jej jak to pięknie wygląda!!! Super :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ciasto naprawdę jest bardzo proste w wykonaniu i najlepiej smakuję kilka chwil po polaniu polewą jak jeszcze czekolada jest płynna :)
OdpowiedzUsuńpycha! dziś robiłam! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie! Cieszę się, że smakowało :)
Usuń